City Kid

מה ההבדל בין ביקיני ובין תחתונים וחזיה?


Published on

Author: חגי שומרוני


לאופנה יש דרך לעצב את ההעדפות והתפיסה שלנו. היה כאן שילוב של יצירתיות, שיווק והשפעה חברתית. ומשם, כוחה של תפיסה קולקטיבית שתרמה להכרה בתחתונים ובחזיות ולהתייחסות אליהן כאל בגד ים תלוי מקום


ביקיני לעומת בורקה

???? תגידי, היית הולכת עם תחתונים וחזיה לים?


???? נראה לך?


???? או קי, ומה ההבדל בין זה ובין ביקיני?

כי את יודעת - זה בסדר ללכת עם תחתונים וחזיה. הנה, אני הולך עם תחתונים, ובגלל שאני בים, כולם מתרגמים את זה בראש לבגד ים באופן אוטומאטי ומבלי שיקדישו לזה אפילו רגע אחד מיותר של מחשבה.


כמו שאני לא חושב על זה שאת לובשת עכשיו תחתונים וחזיה, כן? מבחינתי, את עם בגד ים! אבל אם חושבים על זה רגע, את עם תחתונים וחזיה. אולי הם בצבעים, אולי לא, אולי מעוצבים קצת אחרת, אולי לא, אולי עם תמיכות לחלקים של הגוף, אולי לא… בשורה התחתונה, אם יבוא מעצב ויחליט שמהיום, הגיוני ללכת ערומים, עם פיתה על הראש, נוצות מסביב לתחת וקוקיות בשיער בבית השחי… תמיד יהיה רוב שמרני שיתנגד לרעיון המהפכני המפתיע, וקבוצה קטנה וקולנית של קולות קיצוניים שיאמצו את הרעיון. הם ישפיעו על קהל ראשוני שגם - מחפש משהו להאחז בו ולכן יאמץ את המהפיכה ואז, יציג אותה בפני קהל גדול יותר שאט אט יאמץ גם הוא את הטרנד. ומשם ועד אחרוני המאמצים, הדרך סלולה והטרנד בדרכו המובטחת להפוך לגיטימי וסטנדרטי.


ומי יזכור שקוקו בשיער בית השחי נחשב פעם מוזר. שזה היה פעם הגבול בין מקובל לאיזוטרי?

ומי זוכר שאנחנו מסתכלים על אישה בתחתונים וחזיה? ומי היה מאמין שמעשה הקונדס הזה צלח?

לפעמים זה נראה כאילו מישהו חמד לצון ואמר לעצמו: אני רוצה לראות נשים בלבוש מינימלי כל הזמן. מה אם אמתג תחתונים וחזיות כפריט אופנתי? האם נשים יקנו את זה? ואז, הוא ענה לעצמו - כן, אנשים יקנו כל דבר אופנתי. אם זה מקובל, אם זה עכשווי וכולם נוהגים כך, זה יעבוד. כל השפעה, תגרור השפעה נרחבת יותר, כך שכאשר חלק יתחילו להתנהג באופן מסויים, להתלבש באופן מסויים, גם אחרות תצטרפנה. אם נבנה את זה, הן תבואנה.



ואכן, לאופנה יש דרך לעצב את ההעדפות והתפיסה שלנו. היה כאן שילוב של יצירתיות, שיווק והשפעה חברתית. ומשם, כוחה של תפיסה קולקטיבית שתרמה להכרה בתחתונים ובחזיות ולהתייחסות אליהן כאל בגד ים תלוי מקום!

כל מה שהיה צריך זה מהנדס צרפתי חרמן, בשם לואיס רירד שבאמצע שנות הארבעים לחייו, שם את מקצוע הנדסת כלי הרכב מאחוריו, ומיתג עצמו מחדש כמהנדס אופנה. (ואני כאן כדי לפרק את צמד המילים הללו; ״מהנדס אופנה״, לשני צמדי המילים שמהן הוא הורכב: מהנדס תודעה + מעצב אופנה.)


אבל איך הוא הצליח?


בשנת 1940, ירש רירד את מפעל חייה הקטן של אמו - חנות להלבשה תחתונה. הימים הם ימי מלחמת העולם השניה; אירופה נלחמת, צרפת נכבשת, ולואיס - לואיס מוכר הלבשה תחתונה.


שש שנים עברו. גרמניה נכנעת, צרפת משתחררת, אירופה מחלימה ותחושת אופטימיות אופפת אותה. אנשים מבקשים להשתחרר מכבלי העבר - מן המגבלות, מן השמרנות ומן הזיכרונות.


השנה - 1946. לואיס שלנו, כמו רבים אחרים, סוגר את החנות ומגיע לחוף הים כדי לחזות במטוסו של מעצב האופנה ז׳אק היים. לראשונה, עדים האנשים לפרסום בגד ים מזן חדיש המורכב משני חלקים - שמו של בגד הים פורץ הגבולות נישא על גבי שלט מתנפנף ענק העוקב אחר המטוס: ״בגד הים הקטן ביותר בעולם״, ובשמו הקצר והממותג: ״אטום״.


חלקו התחתון של בגד הים החדיש היה גדול דיו בכדי שיכסה את הטבור. כאמור, נועז מצד אחד אך עדיין - שומר על הצניעות המקובלת באותם ימים. על החלקים שנחשבו אינטימיים ואישיים.

בעל החנות להלבשה תחתונה מתמלא השראה. הוא ניגש למלאכה ומייצר הלבשה תחתונה משלו - זה מה שהוא מכיר, זה מה שהוא יודע לעשות, בזה הוא מבין, והתוצאה בהתאם: ארבעה משולשי בד קטנטנים - שניים למעלה ושניים למטה, מודפסים בדוגמת עיתון, והחידוש האמיתי היחיד הוא שבמקום לקרוא לזה הלבשה תחתונה, (כי הטבור חשוף), הוא קורא לזה בגד ים.


עתה ניצב בפניו אתגר נוסף: להלביש דוגמנית בבגד הים השערורייתי ולחשוף אותו (ואת גופה) בפני העולם, אך העולם לא מוכן, (וכל הדוגמניות בו, גם לא.)

אף דוגמנית לא מסכימה ללכת כל כך רחוק וללבוש את את בגד הים החושפני לקראת תצוגת הבכורה. לואיס לא נכנע ושוכר את שירותיה של חשפנית בת 19 שעבדה כרקדנית עירום בקזינו דה פריז, כדי שתדגמן עבורו את הפריט.

התצוגה נערכת ארבעה ימים לאחר ניסוי הנשק הגרעיני הראשון שנערך ב-״אטול ביקיני״. מכאן קיבל את שמו.

העיתונים ממהרים לדווח על החדשות המרעישות, המוני כתבות נכתבות וכולם מדברים על האירוע ועל החשיפה השערורייתית.

כעת מתכנן לואיס להתעלות אף על היים. הוא שוכר מטוס משלו ומבקש מן הטייס לטוס מעל הריביירה הצרפתית. הפעם, נכתב על השלט: "קטן יותר מבגד הים הקטן ביותר בעולם."



לואיס ריד - ממציא הביקיני

לואיס ריד - ממציא הביקיני


תצלומים של דוגמנית העירום, לבושה בתחתונים וחזיה, שחושפים את טבורה, שעיצב בעליו של עסק לבגדי הלבשה תחתונה, מתפרסמים בכל עיתון. אחד העיתונים אף מפרסם תשעה סיפורים שונים על אותו אירוע. שבועיים לאחר מכן, רארד מגיש בקשה לפטנט על עיצובו.

פטנט רשום מספר 19431, נקבע תחת השם ״ביקיני״.


בגדי ים עשויים שני חלקים היו זמינים לפחות מאז שנות ה-30. הם הוצגו במחזות הזמר ההוליוודיים: “Footlight Parade”, “Flying Down to Rio”, “Gold Diggers of 1933”, הרבה לפני השינוי בקוד הלבוש ותרמו לקבלה הדרגתית ומתונה של בגדי ים מעט חושפניים יותר, אבל בגד הים של היים היה החשוף והנועז מכולם עד אז, משום שחשף חלקים גדולים יותר של הגוף.


והביקיני של רארד שהגיע מיד אחריו היה נועז אף ממנו, אך בצורה קיצונית. הוא היה שנוי במחלוקת ועורר סקנדל, מכיוון שלראשונה אי פעם, הטבור נחשף.

בני דורינו יתקשו להבין עד כמה חשוף הוא נחשב. זה קצת כמו שהיום, יקום מישהו ויחליט לעצב בגד ים שקוף לחלוטין, והעולם יאמץ את הרעיון.


ועדיין - איך?


אותה דוגמנית עירום קיבלה כ-50,000 מכתבי מעריצים. רארד המשיך ופרסם עוד ועוד תוך שהוא מחפש דרכים שתהפוכנה את הביקיני ללגיטימי. הוא הכריז שחליפת שני חלקים אינה ביקיני אמיתי "אלא אם ניתן למשוך ולהעבירה דרך טבעת נישואין." הוא שכר את שירותיו של פחח שהסב מכונית פקארד V8 לאוניית יוקרה וצייד אותה בעוגן, תורן, בשלל סמלים ימיים וכמובן, בצוות נערות שהציג מעליה לראווה את קולקציית ההלבשה התחתונה - שעל האוניה, נתפסה כמובן כקולקציה הקשורה בחוף הים.


המכונית-אניה יצאה למסעות פרסום, ביניהם עקבה אחר רוכבי האופניים בטור דה פראנס שנערך בתחילת שנות ה-50, וחשיפת גופן של הנערות שדגמנו את הביקיני, עוררה סערה לא קטנה בצרפת.

בזמן שהאדם הממוצע לא ימהר להפר מוסכמות,

ידוענים שעסקיהם קשורים בתכיפות הופעת שמם בכותרות, עוסקים (מלבד עיסוקם הראשי) גם בשיווק עצמי וביצירת כותרות. והרי שאם הביקיני מככב בכותרות, מה יותר טוב מלרכוב על הגל, להשתחל לתוכו ולהשתמש בו בכדי להשתתף ולקחת חלק בחגיגה ולמנף את הכותרות בכל העיתונים?

בזמן שראאד יצא מגדרו במשך כעשור ועשה הכל בכדי להפוך את הביקיני ללגיטימי, שחקניות כמו אורסולה אנדרס, בריז׳יט ברדו, מרלין מונרו וראקל ולש אמצו את הבגד הנועז דווקא בגלל חוסר הלגיטימציה והפרובוקציה שעורר, והחלו ללבוש אותו מעל המסכים. והרי שבכך, הפכו אותו ללגיטימי.



הסצנה בה אורסולה אנדרס יוצאת מן המים בסרט ׳ד״ר. נו’ - סרט הג׳יימס בונד הראשון שיצא לאקרנים בשנת 1962, הייתה כה מדוברת עד שהפכה את אותו ביקיני שלבשה, לביקיני הידוע בעולם. חלק ניכר מן המבקרים מחו, אך הציבור אימץ סוף סוף את הפריט באהבה והמתנגדים נדחקו הצידה. כולן רצו עכשיו להיות אורסולה. (פעם, כשבת הים עצמה - הפרוטגוניסטית, הייתה אורסולה. כי בסוף דיסני ניצחו את הוליווד בקרב התודעה על השם. וזאת, תוך שאריאל - בת הים שלהם, לובשת ביקיני ואורסולה היא הדמות הרעה.)



אורסולה אנדרס והביקיני הלבן

אורסולה אנדרס בסרט ג'יימס בונד, ד"ר נו.


סוף סוף, סימל הביקיני את אותו חופש מן הגרורות שהותירה מלחמת העולם השניה. הוא התקבל בהערצה וסימל חושניות, העצמה נשית ומרד במוסכמות. אורסולה הפכה לאגדה, הביקיני הפך לאגדה, המכירות הרקיעו שחקים, שחקניות נוספות מיהרו ללבוש אותו והמכירות האמירו.

אבל זה, זה כבר משהו שאנחנו יודעים. אנחנו יודעים שלא משנה אם זה מדובר בסיגריות מסרטנות, בתחתונים וחזייה חושפניים, ברזון המעודד הרעבה, קעקועים משני מראה, שרירים מעודדי דימוי גוף, חומרנות אין סופית או יוקרה וחיי מותרות המייצרים דיכאון בהשוואה שנוצרת מול החיים האמיתיים שלנו… כל אלו, שליליים ככל שיהיו בהשפעתם על הגוף והנפש שלנו, משנים הרבה פחות. מה שמשנה זה שאם המפורסמים נוהגים כך מעל המסך, גם אנחנו רוצים. והעיקר שהשימוש והנוהג יקנה לנו שמץ מאותה תהילה בה התברכו הם.



במקרה שלנו, כל מה שהיה צריך, כדי לסלול את דרכו של הביקיני ולהפכו לגיטימי, זה גבר. (גבר ומנת טסטוסטרון.)

גורם אחד, מניע, שבאופן מעורר השתאות, הוא (ומנת הטסטוסטרון הנלווית) בדיוק אותו אחד הגורם לנשים במקומות שונים בעולם דווקא להתעטף מכף רגל ועד ראש:


???? תגידי, את מתלבשת ככה מרצון כשאת באה לים?


???????? ברור!


???? או קי, ומה ההבדל בין זה ובין איך שאת מתלבשת לעבודה ולמכולת?

כי את יודעת…





PHP או Python: באיזו שפה כדאי להתחיל?

במאמר זה, נדון בכמה היבטים העוסקים ביתרונות של שפת PHP על פני שפת Python, שנרצה לתעל לטובתינו. נבין מאיזו שפה כדאי להתחיל ונתעמק בהבדלים בין שפת PHP לבין שפת Python.

Read More

כל אחד זכאי לבחור לילדיו את המסגרת הנכונה

אנו חיים בעולם חופשי, וכל אחד זכאי לבחור לילדיו שלו את המסגרת הנכונה, בין אם היא ביתית ובין אם היא מוסדית. יש כיום גם בתי ספר המיישמים באופן מסויים את רעיונות האנסקולינג, כמו למשל סאדבורי ודיאלוגי.

Read More

ישבנו לקרוא מחקרים על חינוך ביתי והלסת שלנו נפלה לרצפה

מחקרים על חינוך ביתי מצביעים על יתרון גדול, הן בפן הסוציאלי והן בפן האקדמי, לילדי החינוך הביתי. בעלי ואני קראנו מחקרים במשך חודש שלם, והלסת שלנו נפלה לרצפה. זה הפער בין החיים האישיים שלנו כמשפחה בחינוך הביתי לבין מה שה"רחוב" חושב

Read More

איינשטיין אמר עליו שהוא האיש הכי חכם בעולם - ניקולה טסלה

טסלה המציא, חזה או תרם לפיתוח מאות טכנולוגיות שמהוות חלקים בלתי נפרדים מחיי היומיום שלנו, כמו שלט רחוק, אורות ניאון ופלורסנט, שידור אלחוטי, מחשבים, סמארטפונים, קרני לייזר, צילומי רנטגן, אלקטרומגנטיקה, רובוטיקה, וכמובן - זרם (זרם חילופין), שהוא הבסיס למערכת החשמל הנוכחית שלנו.

Read More

הדרך לחינוך ביתי – הסיפור האישי שלנו

אני זוכרת טוב טוב את מפגש החינוך ביתי הראשון שלנו, התקבלנו בחום, בעודינו קצת חוששות ותוהות איך להשתלב, מנסות לעכל את השוני, היינו די שקטות ועם עצמנו, אני וביתי. במפגש השני והשלישי, כבר היינו עטופות בחברה, סיפרתי את סיפורנו שם בעודי על הספסל צופה בבת שלי מלווה בקבוצת בנות שקיבלו אותה לחיקן בצורה הילדתית והמחבקת ביותר.

Read More

עם ישראל חי

טבח ה-7 לאוקטובר הוא האירוע האחרון מבין תלאות וזוועות שעברו על העם היהודי לאורך ההיסטוריה. הנה האירועים המשמעותיים, ממוינים לפי תאריכים, כמויות הנספים, ומעט פירוט וגיאוגרפיה.

Read More

טיק טוק זה ההרואין החדש

אם אשאל - כמה אנשים בעולם מכורים כרגע להרואין, התשובה הלא מושכלת תהיה וודאי בין כמה מיליונים לכמה עשרות מיליונים. אלו אכן המספרים. אם אשאל עכשיו - כמה אנשים בעולם נמצאים כרגע עם הנייד ביד, התשובה תהיה - כמעט כולם.

Read More

המכתב הגנוז לשר החינוך

החינוך הביתי היא תופעה שכיום, מאחר ומקובל שהילד מתחנך במערכת, מוזרה ולא מקובלת, זאת למרות שלפני המהפכה התעשייתית זו היתה הנורמה. מחקרים אקדמיים הראו במספר גדול של מחקרים מסביב לעולם, כי ילדי החינוך הביתי הם בעלי יכולות גבוהות מהממוצע הן ביכולתם החברתיות והן ביכולתם הלימודיות.

Read More

צבעי יסוד

למה כחול נחשב לצבע של בנים וורוד לצבע של בנות? מאיפה זה התחיל, מה הוביל לזה, מה קדם לזה, או - האם זה תמיד היה ככה? (רמז - לא!)

Read More